Közétkeztetők Kézikönyve II
Kiadványunk egy olyan receptes könyv, amely elsősorban a táplálékallergiák, táplálékintoleranciák esetén biztosítandó diétás étkeztetést nyújtó közétkeztetőknek kíván segítségére lenni – a közétkeztetési rendeletben előírtaknak megfelelően.

Mára már talán közismert a lakosság körében, hogy a helyes táplálkozásnak hatása van az egészségünkre. Arról is egyre többen tudnak, hogy mit javasolt fogyasztani, és mi az, amit kerülniük szükséges ahhoz, hogy megőrizzék egészségüket.
Jelen kiadvány egy olyan receptes könyv, amely elsősorban a táplálékallergiák, táplálékintoleranciák esetén biztosítandó diétás étkeztetést nyújtó közétkeztetőknek kíván segítségére lenni – a közétkeztetési rendeletben előírtaknak megfelelően – változatos, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, allergénmentes ételek készítéséhez.
A közétkeztetési rendelet definíciója szerint a diétás étrend „olyan ételekből összeállított étrend, amely különleges összetételére vagy az előállítása során alkalmazott egyedi eljárásra tekintettel olyan fogyasztók speciális táplálkozási igényeit elégíti ki, akik számára sajátos egészségi állapotuk bizonyos anyagok ellenőrzött mértékben történő fogyasztását teszi indokolttá”.
A 14 allergéntől mentes receptes könyvben a dietetikus szerzőpáros korcsoportonként kidolgozott receptekből állított össze egy válogatást, mely által a könyv – mindenkinek, aki táplálékallergiával, táplálékintoleranciával él – jól használható.
A receptek ugyanakkor az otthoni étkezésekhez is mintát adnak. Segítséget nyújtanak mindazoknak, akik a kötelezően jelölendő tizennégy allergén által okozott betegség valamelyikében szenvednek, vagy laktózintoleranciás vagy diétára szoruló gyermeket nevelnek, és változatos, egészséges táplálkozásra törekszenek, ill. kipróbálnának korábban talán nem használt alapanyagokat is.
A szerzők által kidolgozott receptek az alábbi leggyakoribb ételallergiákban és ételintoleranciákban egyaránt alkalmazhatók:
– Tehéntejfehérje-allergia
– Laktózintolerancia
– Tojásallergia
– Gluténérzékenység
A könyvet a közétkeztetőknek, az ételallergiában és/vagy ételintoleranciában szenvedőknek ajánljuk mindennapjaik megkönnyítésére.

Az ételek elkészítésében és fotózásában közreműködtek:

Schiller László séf, gasztronómiai tanácsadó
Gróf Tamás séf, mesterszakács
Az M-Stúdium Oktatásszervező Kft. pécsi diétásszakács-tanulói
Schiller Michelle és Gyuricza Ákos

Az élelmezésvezetőknek a közétkeztetési rendeletben foglalt kötelezettsége, hogy ötévente részt vegyenek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által szervezett továbbképzésen. Ezen gyakran hangoznak el a kérdések, hogy mivel lehet változatosabbá tenni a diétás étkeztetés biztosításához tervezett étlapokat, milyen receptekbe lehet belecsempészni a korábban nem használt alapanyagokat, hol lehet olyan, a közétkeztetésben is felhasználható recepteket találni, melyek nem csupán annyiban diétásak, hogy lecseréljük az allergént tartalmazó alapanyagot.
Jelen kiadvány egy olyan receptkönyv, amely elsősorban a jelölés köteles tizennégy allergén által okozott táplálékallergia, táplálékintolerancia esetén biztosítandó diétás étkeztetést nyújtó közétkeztetőknek kíván segítségére lenni a közétkeztetési rendeletben előírtaknak megfelelő, változatos, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, allergénmentes ételek készítéséhez.
A receptek ugyanakkor az otthoni étkezésekhez is mintát adnak. Segítséget nyújtanak mindazoknak, akik a jelölés köteles tizennégy allergén által okozott táplálékallergiával, táplálékintoleranciával él, vagy diétára szoruló gyermeket nevel, és változatos, egészséges táplálkozásra törekszik, ill. kipróbálna korábban talán nem használt alapanyagokat is.

A kötet szerzői
Köszönetnyilvánítás
Előszó
Bevezető
Bevezetés az ételallergiák és ételintoleranciák témakörébe (A fejezetet írta: Zentai Andrea)
A közétkeztetés története
Diétás étrend, diétás étkeztetés

A diétás étkeztetés főbb szabályai a közétkeztetési rendelet szerint

Táplálékallergiák, táplálékintoleranciák

Mi a különbség a táplálékallergia és a táplálék intolerancia között?
Allergénjelölések
Mit jelent a keresztallergia?
A táplálékallegia és az emésztési felszívódási zavar, táplálékintolerancia kezelése

Tehéntejfehérje-allergia esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük
Laktózintolerancia esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük
Tojásallergia esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük
Gluténérzékenység esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük

RECEPTGYŰJTEMÉNY (A recepteket összeállította Gyuricza Ákos)
Útmutató a receptek használatához
Levesek ( 21 ételrecept)
Főzelékek (25 ételrecept )
Húsos, halas receptek (11 ételrecept)
Rakott ételek (10 ételrecept)
Saláták, köretek, mártások (40 ételrecept)
Mártások (10 ételrecept)
Kisétkezések ételei (16 ételrecept)
Édességek, desszertek(12 ételrecept)

Gyuricza Ákos MSc

Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, élelmezés-, és táplálkozás-egészségügyi szakértő.
Több, mint 22 éves szakmai pályája során a dietetikai feladatellátás mellett hosszú ideig élelmezésvezetőként is dolgozott. A vendéglátás és turisztika szakirányokban jelentős oktatói és vizsgáztatói, vizsgaelnöki tapasztalatokat szerzett. Szívügyének tekinti az élelmiszerbiztonságot a közétkeztetés és vendéglátás területén. Szakmai publikációinak a száma 110 feletti. 2008-ban a betegélelmezés javításáért tett erőfeszítései kapcsán „az év dietetikus végzettségű élelmezésvezetője” díjat, 2016-ban pedig a kiemelkedő szakmai tevékenységéért az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerő oklevelét vehette át. 1999-től 2017-ig tagja az Élelmezésvezetők Országos Szövetségének.

Zentai Andrea

Dietetikus, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának vezetője.
Dietetikusi diplomáját a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán szerezte. 2008-tól az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben, jelenleg ennek jogutódjánál, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetben dolgozik, ahol a Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályát vezeti. Munkája során gyakorlati tapasztalatot szerzett kórházi terápiás dietetikusként, élelmezésben, egyéni és csoportos tanácsadásban, jogszabályalkotásban és országos, reprezentatív (lakossági és közétkeztetési) felmérések, vizsgálatok előkészítése, megvalósítása terén is.

A könyv lektora: Kubányi Jolán

dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke
Mesterdiplomáját okleveles táplálkozástudományi szakemberként a Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Karán szerezte. 2004-2012 között a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) általános alelnöki feladatait látta el. Ez idő alatt az újonnan létrejött Dietetikai-Humán táplálkozási Szakmai Kollégium elnökeként is tevékenykedett. A tudományos munkái kezdete óta több mint kétszáz cikke jelent meg főként hazai szakfolyóiratokban, továbbá könyvek szerzője, szerkesztője, valamint lektora is volt.

Terjesztés:

A könyvet 20% kedvezménnyel vásárolhatja meg webáruházunkban

A könyv kapható még az orvosi könyvesboltokban és egyes kórházi terjesztőknél is.

Ossza meg ismerőseivel!