Közétkeztetők kézikönyve IV.

Iskolai közékeztetés

„Aki látott már mosolygós és jóllakott gyermeket, az tudja, mennyi öröm rejlik a munkánkban. Gondoljunk arra, hogy a mi gyerekeink is esznek valahol, és az ő elégedett mosolyuk is örömet szerez valakiknek. Ennek szellemében igyekezzünk étlapot tervezni, recepteket kipróbálni és nem utolsósorban ezeket az ételeket megfőzni és tálalni. Tartsunk lépést a változásokkal, az újdonságok adta lehetőségekkel!”

A „Közétkeztetők kézikönyve” sorozat egy rendkívül gyakorlatias, nagyon sok támpontot és szakmai segítséget kínáló gyűjtemény, melynek a jelen (IV.) kötete az iskolás korosztály (6–18 éves) táplálkozását vette górcső alá.

Az étel, az átadott tápanyagokon túl, minden életkorban számos szerepet tölt be, azonban a gyermekek számára különösen fontos. Az iskolai menü így jóval több a rendeletben meghatározott grammoknál; egy falat otthon, pár perc kikapcsolódás az órarend rohanó körforgásából.

A könyv I. része az elméleti tudnivalókat foglalja össze, szerzője Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember.

A tartalomból:

 • Az iskoláskorú (6–18 éves) gyermekek fizikai, mentális és pszichoszociális fejlődésének jellegzetességei.
 • A 6–18 éves gyermekek életmódját, táplálkozási szokásait vizsgáló felmérések ismertetése.
 • Táplálkozási ajánlások (OKOSTÁNYÉR®) bemutatása.
 • Az iskola mint az egészségmegőrzés színterének bemutatása a beavatkozási lehetőségek ismertetésével.
 • A közétkeztetés kihívásai a jelenben és a jövőben.

A kötet II. részének szerzője Vígné Sági Katalin, dietetikus, élelmezésvezető.

Az általa összeállított receptgyűjteményben 170 recept leírásával, az alapanyagok és a konyhatechnológiai módszerek sokféle használatával igyekszik a mindennapi munkát segíteni a közétkeztetésben dolgozók részére. Véleménye szerint a receptgyűjtemény csak kiindulópont, az ételek készítésekor minden esetben figyelembe kell venni a helyi viszonyokat és adottságokat, majd célszerű saját adat­bázist, saját receptgyűjteményt kialakítani.

A színes mellékletben szakmai anyagokat és ételfotókat is talál a Tisztelt Olvasó.

ISKOLÁSKORÚ GYERMEKEK KÖZÉTKEZTETÉSE

Írta: Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

Előszó

 1. Bevezetés – A táplálkozás minőségének jelentősége gyermekkorban
 2. Az iskoláskorú (6–18 éves) gyermekek fizikai, mentális és pszichoszociális fejlődésének jellegzetességei
 3. A hazai 6–18 éves gyermekek attitűdje, életmódja, táplálkozási szokásai és tápanyagbevitele – felmérések eredményei
 4. Táplálkozási ajánlások a 6-18 éves gyermekeknek – OKOSTÁNYÉR®
 5. Beavatkozási lehetőségek – az iskola mint az egészségmegőrzés színtere
 6. Közétkeztetési rendelet, az iskoláskorú gyermekek étkeztetésére
 7. A közétkeztetés kihívásai a jelenben és a jövőben

Zárszó

Felhasznált irodalom

Tárgymutató II. rész

RECEPTEK

Írta: Vígné Sági Katalin, Élelmezésvezető, dietetikus

Receptek jegyzéke

 1. Saláták
 2. Szendvicskrémek, uzsonnakrémek
 3. Levesek
 4. Baromfi ételek
 5. Halételek
 6. Sertéshúsételek
 7. Marhahúsételek
 8. Májból készült ételek
 9. Főzelékek
 10. Köretek
 11. Mártások
 12. Párolt zöldségek
 13. Egytálételek
 14. Rakott ételek

A SpringMed Kiadó könyvajánlója

Bemutatkozik az MDOSZ

SZÍNES MELLÉKLET

Szűcs Zsuzsanna MSc RD

Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke. A Semmelweis Egyetem mesteroktatója. Az Európai Dietetikai Szövetség (EFAD) Elhízástudományi munkacsoportjának tagja. Az Új Diéta szaklap felelős szerkesztője és a Táplálkozásmarketing, Medical Digest Prevention és a Dietetikai és Táplálkozástudományi Szemle folyóiratok szerkesztőségi tagja.

Vezetésével készült el többek között az új hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®, valósult meg a hazai gyermekek táplálkozási szokásait vizsgáló összehasonlító elemzés, valamint az MDOSZ állásfoglalása a növényi alapú étrendek egészséghatásairól. Az MDOSZ „Év Tudományos Dietetikusa 2009” díj, az Emberi Erőforrások Miniszterének elismerő oklevele (2016) és a Pro Dietetica Metabolica díj (2019) birtokosa. 47 magyar és angol nyelvű tudományos közlemény, több mint 100 előadás, illetve poszter szerzője, társszerzője, 12 könyv társszerzője, lektora. Számos, a nagyközönségnek szóló előadás és cikk szerzője, oktatóprogramok résztvevője.

Vígné Sági Katalin

1990-ben vette át dietetikusi diplomáját kiváló minősítéssel. Ezt követően 10 éven át dolgozott az Országos Élelmezésés Táplálkozástudományi Intézet csapatában. Kedvenc szakterülete a gyermekétkeztetés kutatása. Részt vett a NutriComp tápanyagszámító szoftver kidolgozásában. Szakácskönyvet írt „Egyszerűen, egészségesen” címmel a közétkeztetés számára, és folyamatosan publikált az „Élelmezés” című folyóiratban.

2014 óta a Budafoki Református Gyülekezet által működtetett 1200 adagos főzőkonyhát vezeti, ahol élelmezésvezető, dietetikus és egyben ügyvezető. A szerző ars poeticája: „Hiszem, és vallom, hogy a szakmai korrektség, az emberi, erkölcsi tényezők összehangolása kell hogy a zsinórmérték legyen mind a munkában, mind a magánéletben. Legfontosabb feladataként a prevencióra tekintek, melynek alappillére a gyerekek életének pozitív formálása, beleértve a táplálkozást is. Nagyon fontos számomra a magyar gasztronómiai hagyományok őrzése, illetve a mai korszerű lehetőségekkel való szinkronizálása, de pont ennyire hangsúlyos a nemzetközi trendek monitorozása, a folyamatos tanulás, fejlődés, nyitottság, a tapasztalatok átadása és a fi atalok támogatása.”

Terjesztés:

A könyvet 20% kedvezménnyel vásárolhatja meg webáruházunkban

A könyv kapható még az orvosi könyvesboltokban és egyes kórházi terjesztőknél is.

Ossza meg ismerőseivel!