Cukorbetegség és fogyás

Az orvos, a dietetikus és a sport szakedző tanácsaival

A cukorbetegség (diabétesz) felnőttkori, 2. típusa gyakran társul elhízással, ami tovább ronthatja a beteg egészségi állapotát, közérzetét. A testsúlycsökkentés senkinek sem megy könnyen, főleg, ha szeretjük a finom, ízletes ételeket. A testsúlyunk évről évre tud emelkedni, hiszen ahogy idősödünk, egyre lassabb az anyagcserénk, főleg ha az evés mellett nem mozgunk eleget. Időskorban is fontos a mozgás, a fizikai munkavégzés (torna, takarítás, kertészkedés).

A könyv szerzői az alapoktól kezdve igyekeznek minden fontos tudnivalót közzétenni, ami ahhoz szükséges, hogy a cukorbetegségről is legyenek biztos ismereteink (I. fejezet). A táplálkozásunkkal kapcsolatosan az élelmiszerfajtákról részletes ismertetőt és rengeteg, jobbnál jobb receptet találunk a könyv II. fejezetében. S ha már a mozgásnak is nagy jelentősége van az életünkben, akkor ismerkedjünk meg a fogyni vágyó cukorbetegeknek javasolt mozgásformákkal a könyv III. fejezetében. A Függelék és a színes ételfotók még további kedvet hoznak a kézikönyv forgatásához.

Szokatlan dolog járványról beszélni egy olyan, nem fertőző megbetegedés esetén, mint amilyen a diabétesz. Mégis voltaképpen járványról van szó akkor, amikor egy kórkép világszerte széles körben és rohamosan terjed, jóllehet térnyeréséért sem vírusok, sem baktériumok nem tehetők felelőssé. Minek köszönhető hát a cukorbetegek számának gyors ütemű szaporodása? Elsősorban azoknak a mélyreható változásoknak, melyek az emberek életkörülményeiben a világ legtöbb országában végbementek az elmúlt 80-100 év alatt. Ezzel a diabétesz kiváló példát ad az emberi szervezet adaptációs zavaraira, a túl gyors változásokhoz való alkalmazkodási képtelenségre. Az élőlények szervezete ugyanis – amely évtizedek, évmilliók alatt alakult olyanná amilyen – a környezet viszonylag gyors változásaira képtelen reagálni.

Mik ezek a környezeti változások?

– A kezdettől fogva rendszeres fizikai aktivitáshoz szokott szervezet számára az ülő életmódból adódó inaktivitás, – a többnyire alacsony energiasűrűségű és szénhidrátdús étkezéssel szemben a magas energiasűrűségű, koncentrált, zsírdús étkezés, mely a népesség mind nagyobb hányadánál a teljes szervezetben vagy annak egy részén a testzsír felszaporodását eredményezi. Mindezek következtében világszerte a cukorbetegség rohamos térnyerésének lehetünk tanúi. 2000-ben mintegy 150 millió volt a betegek száma. 2010-ben már 221 millió. Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, ez a szám 2050-re megközelítheti az egymilliárdot. Ami a cukorbetegség magyarországi előfordulási gyakoriságát illeti, az első pontos adat 1942-ből származik. Ekkor az összlakosság 0,075%-a, 10940 fő volt cukorbeteg. A diabétesz legnagyobb gyakoriságát Budapesten találták. Többségük az állami tisztségviselők, bankárok és újgazdag úriasszonyok köréből került ki. 35-40 évvel ezelőtt csak becsülni tudtuk a cukorbetegek számát, 100-150 ezer között mozgott. 1995-ben kb. 500 ezer ismert hazai cukorbeteggel számolhatunk, ami a lakosság 5%-ak felelt meg. Ez a szám naponta gyarapszik újabb és újabb esetek diagnosztizálásával. Napjainkra elérte az 1,1 milliót (KSH). A hazai felnőtt cukorbetegek túlnyomó többsége 2-es típusú diabéteszes. Közülük legalább 85%-ot tesznek ki a testtömegfelesleggel rendelkezők. 41 ország adatait figyelembe véve Magyarország a negyedik legrosszabb adattal rendelkezik az elhízott emberek számát illetően. A diabétesz tehát a mai kor egyik krónikus népbetegsége. A krónikus állapot hosszan tartó kezelést von maga után, melyet a betegeknek önmaguknak kell véghez vinni. Saját magukat kell gondozni és irányítani egészségi állapotukat. A nem megfelelő anyagcsere-állapotú cukorbetegség gyakran szövődik egyéb kórképekkel, mint magas vérnyomás, zsíranyagcsere-zavar, elhízás. E betegségek külön is, de együtt különösen erős kockázati tényezői a szív- és érrendszeri betegségeknek, melyek köztudottan vezetik a halálozási statisztikát. A cukorbetegek életkilátásait, a hosszú távú szövődménymentességet a mindennapok kis döntései alapvetően meghatározzák. A helyes döntések feltétele a megfelelő szintű tudás megszerzése. A betegek aktív együttműködése az eredményes kezeléshez, gondozáshoz nélkülözhetetlen. A cukorbetegség élethosszig tartó, nem gyógyítható állapot, mely a betegek folyamatos oktatását igényli. A betegséggel való együttélés szabályait el kell sajátítani, a mindennapok döntéseire fel kell készülni. A diabétesz fennállása alatt az élet eseményeinek változása, a szövődmények vagy más betegségek megjelenése, az új kezelési elvek szükségessé teszik a betegek új ismeretekkel történő ellátását. Ez a könyv az étrend és mozgásprogram szakszerű összeállításában segíti túlsúlyos cukorbeteg olvasóit.

Dr. Németh Csilla
belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Dél-Pesti Centrumkórház II. Belgyógyászat, főorvos

I. A CUKORBETEGSÉGRŐL DIÓHÉJBAN

(Írta: Dr. Fövényi József)

II. A DIETETIKUS TANÁCSAI FOGYNI VÁGYÓ

CUKORBETEGEKNEK

(Írta: Gézsi Andrásné Márta, dietetikus)

II.1. TESTSÚLYCSÖKKENTŐ PROGRAM LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

II.2. FŐZŐISKOLA FOGYNI VÁGYÓKNAK RECEPTEKKEL,

MINTAÉTRENDDEL, TÁPANYAGTÁBLÁZATOKKAL

III. A TESTMOZGÁS SZEREPE A TESTSÚLYCSÖKKENTÉSBEN

(Írta: Gézsi András testnevelő tanár, szakedző)

IV. HASZNOS INFORMÁCIÓK

Színes melléklet

Dr. Fövényi József

PhD, címzetes egyetemidocens, nyugalmazott osztályvezető főorvos
Ma is aktív belgyógyász és diabetológus szakorvos, több mint 6 évtizede foglalkozik a diabéteszes be­tegek diétás, gyógyszeres és életmódkezelésével. E tárgykörökben több mint két tucat könyv szerző­jeként munkái több mint 30 kiadást értek meg. Be­tegoktató tevékenységének a mottója: „A krónikus betegeknek – így a cukorbetegeknek is – az orvosi segítség igénybevétele mellett saját ma­guknak kell kezelni önmagukat.” Hogy ezt évtizedeken keresztül sikerrel megtehessék, ahhoz igen magas tudásszintre van szükségük. E célból íródott e könyv is két kitűnő társszerző közreműködésével.

Gézsi Andrásné Márta

dietetikus, egészségügyi szakmenedzser
1981-től Újpesten terápiás dietetikusként, 1997-től az Egyesített Szent István és Szent László Kórház vezető dietetikusaként dolgoztam.15 éven keresztül szerveztem a kórház diabéteszklubjának dietetikai előadásait és gyakorlati foglalkozásait. A pályafutá­som alatt szerzett tapasztalataim felhasználásával kilenc könyv, több szakmai kiadvány szerzője, társszerzője vagyok a cukorbetegség és az életmódváltás témakörében.

Gézsi András

testnevelő tanár, szakedző
Közel 40 éves pályafutásom alatt különböző korosz­tályú fiatalok testi és lelki nevelésével foglalkoztam. Az Újpesti Dózsa Sportiskola Atlétikai Szakosztá­lyának vezető edzőjeként, majd vágtaszakági edző­jeként dolgoztam. Többször vettem részt dietetikus feleségemmel túlsúlyos fiatalok részére szervezett életmódtáborokban. Célunk a testsúlycsökkentés mellett a személyes példamutatás segítségével egy pozitív jövőkép felvázolása, a veszé­lyeztetettség csökkentése volt.

Terjesztés:

A könyvet 20% kedvezménnyel vásárolhatja meg webáruházunkban

A könyv kapható még az orvosi könyvesboltokban és egyes kórházi terjesztőknél is.

Ossza meg ismerőseivel!