Étel elkészítése
A kétfajta lisztet és a sót összekeverjük, beletesszük a két tojásból az egyiket, az olajat, a joghurtot, tejet, édesítőt, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Összedolgozzuk, közben fokozatosan adunk hozzá annyi langyos vizet, hogy egy rugalmas, fényes felületű tésztát kapjunk. Körülbelül 1,5-2 dl vizet vesz fel.
Az elkészült tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük. Figyeljünk rá, hogy a kelt tészta nem szereti a hűvös helyet.
A megkelt tésztát egy lisztezett deszkára öntjük, és négy egyforma részre vágjuk, majd kézzel zsemléket gömbölyítünk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk a konyharuhával, és még 15-20 percet kelesztjük, majd megkenjük a tetejüket a másik tojással.
Ha szeretnénk, megszórhatjuk a tetejüket szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt megsül.
100 g-ban:
- Energia: 1616 kcal
- Fehérje: 60 g
- Zsír: 56,6 g
- Szénhidrát: 215 g
- Rost: 18,4 g
Amennyiben a tésztából 4 zsemlét formáztunk, 1 zsemle tápanyagtartalma:
- Energia: 404 kcal
- Fehérje: 15 g
- Zsír: 14 g
- Szénhidrát: 53 g
- Rost: 4,6 g
Hozzávalók a zsemléhez (4 darab) laktóz és gluténmentesen is elkészíthető amennyiben nem érzékenyek a laktózra és gluténre normál nem kell laktóz és gluténmentes terméket használni.
- 20 dkg zabpehelyliszt (gluténmente)
- 10 dkg búzaliszt (gluténmente)
- 80 g joghurt (laktózmentes)
- 2 db tojás
- 0,5 dl tej (laktózmentes)
- 1,5 dkg élesztő
- 3 ek. (30 g) olaj
- 1/2 lapos ek. édesítő
- só