laktóz és gluténmentes zsemle

Étel elkészítése

A kétfajta lisztet és a sót összekeverjük, beletesszük a két tojásból az egyiket, az olajat, a joghurtot, tejet, édesítőt, és belemorzsoljuk az élesztőt.

Összedolgozzuk, közben fokozatosan adunk hozzá annyi langyos vizet, hogy egy rugalmas, fényes felületű tésztát kapjunk. Körülbelül 1,5-2 dl vizet vesz fel.

Az elkészült tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük. Figyeljünk rá, hogy a kelt tészta nem szereti a hűvös helyet.

A megkelt tésztát egy lisztezett deszkára öntjük, és négy egyforma részre vágjuk, majd kézzel zsemléket gömbölyítünk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk a konyharuhával, és még 15-20 percet kelesztjük, majd megkenjük a tetejüket a másik tojással.

Ha szeretnénk, megszórhatjuk a tetejüket szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt megsül.

100 g-ban:

  • Energia: 1616 kcal
  • Fehérje: 60 g
  • Zsír: 56,6 g
  • Szénhidrát: 215 g
  • Rost: 18,4 g
Amennyiben a tésztából 4 zsemlét formáztunk, 1 zsemle tápanyagtartalma:
  • Energia: 404 kcal
  • Fehérje: 15 g
  • Zsír: 14 g
  • Szénhidrát: 53 g
  • Rost: 4,6 g

Hozzávalók a zsemléhez (4 darab) laktóz és gluténmentesen is elkészíthető amennyiben nem érzékenyek a laktózra és gluténre normál nem kell laktóz és gluténmentes terméket használni.

 

  • 20 dkg zabpehelyliszt (gluténmente)
  • 10 dkg búzaliszt (gluténmente)
  • 80 g joghurt (laktózmentes)
  • 2 db tojás
  • 0,5 dl tej (laktózmentes)
  • 1,5 dkg élesztő
  • 3 ek. (30 g) olaj
  • 1/2 lapos ek. édesítő

Ossza meg ismerőseivel!