A húgysavszintcsökkentés és a köszvény diétás- és életmódkezelése

A vér magas húgysavszintje kockázati tényező, mely a szív-és érrendszeri betegségek, valamint a köszvény kialakulásának kockázatát egyaránt növeli. A magas húgysavszint (hiperurikémia) nőknél okozhat gyakrabban problémákat, főként, ha túlsúly, esetleg cukorbaj is társul hozzá.

A vér magas húgysavszintje kockázati tényező, mely a szív-és érrendszeri betegségek, valamint a köszvény kialakulásának kockázatát egyaránt növeli. A magas húgysavszint (hiperurikémia) nőknél okozhat gyakrabban problémákat, főként, ha túlsúly, esetleg cukor-

baj is társul hozzá. Fontos megismerni, milyen módon lehet a húgysavszintet az étkezési szokások megváltoztatásával és életmódváltással kordában tartani. A fegyelmezettebb étrend és a testsúlycsökkentés szintén hozzájárul a húgysavszintcsökkenéshez, sőt ezzel még a cukorbetegség kialakulását és számos más betegség (vesekövesség, daganatos betegségek) kialakulásának kockázatát is lehet csökkenteni. A könyv több, mint 100 receptet, számos ételfotót, purintáblázatot és 40, a betegek által leggyakrabban feltett kérdéseket és válaszokat tartalmaz. A könyv végén szójegyzék, orvosi kifejezések magyarázó szótára is segíti az olvasót. Ajánljuk a könyvet a magas húgysavszint kialakulását vagy csökkentését kívánó olvasóknak, és a már köszvényben szenvedőknek egyaránt.

Ajánlás (Szűcs Zsuzsanna MSc)

I.                   A húgysavszintcsökkentő, purinszegény étrend alapjai

1.      Bevezetés

2.      Mi okozhatja a magas húgysavszintet?

3.      Hogyan táplálkozzunk a köszvény elkerülésére, a húgysavszint csökkentésére?

II.                Húgysavszintcsökkentő, purinszegény ételek

1.      Mintaétrendek

2.      Ételreceptek jegyzéke

3.      Receptek leírása

III.             Kérdezz! Felelek! 40 kérdés és felelet a húgysavcsökkentés diétájáról

IV.              Hasznos információk

Élelmiszerek purintartalma

A SpringMed Kiadó könyvajánlója

V.                Színes melléklet ételfotókkal

Gyurcsáné Kondrát Ilona

Dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének és a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének vezetőségi tagja. 1978 óta dolgozik az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben terápiás dietetikusként, 1985 óta vezető dietetikusként. Számos könyv étrendi fejezetének szerzője. Oktatói, klinikai tanácsadói és szakmai munkája elismeréseként 2007-ben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az Év Terápiás Dietetikusa Díjjal tüntette ki.

Terjesztés:

A könyvet 10% kedvezménnyel vásárolhatja meg webáruházunkban

A könyv kapható még az orvosi könyvesboltokban és egyes kórházi terjesztőknél is.

Ossza meg ismerőseivel!