Daganatos diéta

2. kiadás

A daganatos betegségek kialakulásában feltételezhetően 30-60%-ban van jelentősége az étkezésnek.

A szerzők – évtizedes tapasztalattal rendelkező orvosok és dietetikusok – jól átlátható rendszerbe foglalva ismertetik mindazon tudnivalókat, melyeket minden egészségtudatos egyénnek, illetve daganatos betegnek tudnia kell a táplálkozásról, a mindennapi mozgásról.

A tudás, az ismeretek, valamint a könnyen elkészíthető receptek segítik az olvasót a daganatos betegségek megelőzésében, de azokat is, akik daganatos betegségük kapcsán étkezési és életmódbeli útmutatást keresnek.

Kubányi Jolán, MSc, elnök Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedéseket a daganatos betegségek követik a morbiditási és mortalitási statisztikákban. A hazai rákregiszterek adatai nagyrészt megfelelnek a nemzetközi tendenciáknak, európai viszonylatban a férfiak tekintetében első, a nők vonatkozásában a második helyen állunk a rák okozta halálozásban.

A daganatos betegségek kialakulásában egyértelműen szerepet játszik a környezetszennyezés, a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz, az alkohol és nem utolsósorban a dohányzás is. A primer prevenció a betegség kialakulásának megelőzését szolgálja, amelyre vonatkozóan táplálkozás szemszögéből nézve nincs ugyan egyetlen és mindenki számára előírható diéta, de az ajánlások figyelembevétele alapján összeállított étrend csökkentheti a kialakulás kockázatát. A mérsékelt zsírbevitel, az élelmirost-gazdagság, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, a túlzott cukorbevitel kerülése, a baromfi hús és a halak előnyben részesítése fontos tényezők a megelőzés oldaláról.

A szekunder prevenció a korai diagnózist és az adekvát kezelést jelenti. Az onkoterápia alatti diéta kialakításánál lényeges figyelembe venni, hogy leromlott állapotban a kezelés hatékonysága is csökken. Nem megfelelő energia- és fehérjebevitel az ellenállóképesség megváltozásához vezethet. Mindezek értelmében fontos dietetikus szakember tanácsának kikérése a kezelés ideje alatt az egyéni táplálásterápia kialakítása során.
A könyv onkológus és dietetikus szerzőpárosa a teammunkát kiemelve kíván segítséget nyújtani elsősorban a betegeknek, valamint a megelőzés miatt az egészséges embereknek egyaránt.

A könyv alkotói évtizedes tapasztalattal rendelkező orvosok és dietetikusok. A szerzők jól átlátható rendszerbe foglalva ismertetik mindazon tudnivalókat, melyeket minden egészségtudatos egyénnek, illetve daganatos betegnek tudnia kell, hiszen az életmód- és étkezési tanácsok mindenkire vonatkoznak.
A tudás, az ismeretek, valamint a könnyen elkészíthető receptek segítik az olvasót a daganatos betegségek megelőzésében, de azokat is, akik daganatos betegségük kapcsán étkezési és életmódbeli útmutatást keresnek.

1. rész: A táplálkozás, az életmód és a daganatos betegségek összefüggései
1.1. Amit a daganatos betegségek kialakulásáról és felismeréséről tudni kell
1.2. A megelőzés lehetőségei
1.3. Életmódtanácsok, valamint a testmozgás lehetőségei a daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében

2. rész: Táplálkozási ajánlások az egészség megőrzésére és daganatok esetén

2.1. Étrendi ajánlások
2.2. Táplálkozási alapismeretek
2.3. Az étrendi ajánlások gyakorlati megvalósítása
2.4. Mesterséges táplálás, a tápláltsági állapot és a tápszerek jelentősége a daganatos betegek táplálkozásában

3. rész: Ételreceptek az egészségtudatosság jegyében

3.1. Receptek jegyzéke
3.2. A receptek tápanyagtartalma
3.3. Útmutató az ételek elkészítéséhez
3.4. Mintaétrendek
3.5. Receptek

4. rész:

Hasznos információk
Színes melléklet

ALKOTÓSZERKESZTŐK

Dr. Bittner Nóra, PhD, MBA
Onkológus, tüdőgyógyász, klinikai farmakológus, egészségügyi szakközgazdász, főorvos. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója. 2007-ben az Év Orvosa díj első helyezettje. 2017-ben beválasztották a „21 nő az egészségügyért” tagjai közé az egészségügyben végzett hatékony ismeretterjesztés és az egészségtudatos magatartás területén kifejtett példaértékű munkásságáért.
Kiemelt érdeklődési területe: a tüdődaganatok molekuláris háttere és a csontmetasztázisok összefüggései; daganatos betegek táplálása a túlélésre gyakorolt hatás vonatkozásában. Számos hazai és nemzetközi konferencia előadója és orvostársaság tagja.

Gyurcsáné Kondrát Ilona
Dietetikus, oktató, klinikai tanácsadó, prevenciós, élelmezés és táplálkozás-egészségügyi szakértő. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vezető dietetikusaként dolgozott évtizedeken át. Számos díjjal jutalmazták munkásságát (Év dietetikusa, Pro Sanitate, MDT Kiváló diabétesz-edukátor Díj). Több könyv és tanulmánykötet dietetikai részének szerzője. Jelen kötetben több mint száz ételrecept és diétás tanácsadás

KÖNYVFEJEZET SZERZŐI

Dr. Boros Szilvia, PhD, MSc
Sport szakorvos, táplálkozástudományi szakember, habilitált egyetemi docens. Az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet igazgatóhelyettese. Az elmúlt, közel húsz évben csaknem húszféle tantárgyat tanított hat különböző egyetemen, ill. főiskolán, melyek közül a táplálkozástan, sportélettan, rekreáció, wellness, egészségturizmus, rehabilitáció tantárgyak emelhetők ki. Negyvenhárom tudományos közlemény, 24 könyvrészlet, 15 saját vagy társszerzős könyv jelent meg tollából. Jelen kötetben a mozgás szerepéről ír a daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében.

Henter Izabella, MSc
Dietetikus, egészségügyi menedzser és okleveles táplálkozástudományi szakember. A családtervezéstől a haldoklóellátásig, a kórházi dietetikai szolgálattól a járóbeteg-szakrendelésen át az egészségpolitikáig, ill. a multinacionális cégtől a magánvállalkozásig mindig kliens-, ill. betegközelben dolgozik. A személyes tanácsadástól az előadás tartásán át a kiadványok, könyvek fejezeteinek megírásánál a megelőzés fontosságát, a kliens/beteg saját szerepét és a szakemberek feladatának a személyre szabott, progresszív gondozást tartja fontosnak. Részesült miniszteri dicséretben, megkapta az Év Dietetikusa és a Pro Sanitate díjat. Jelen kötetben a mesterséges táplálással kapcsolatos tudnivalókat foglalja össze.

Terjesztés:

A könyvet 20% kedvezménnyel vásárolhatja meg webáruházunkban

A könyv kapható még az orvosi könyvesboltokban és egyes kórházi terjesztőknél is.

Ossza meg ismerőseivel!