Divatdiéták értelmezése a háziorvosi gyakorlatban

Manapság egyre nehezebb eligazodni a divatdiéták között. Szinte lehetetlen naprakészen követni a megjelenő irányzatokat. Pedig a hazai lakosság között alig találunk olyat, aki ne próbálkozott volna már valamilyen divatétrenddel, akár csak egy fogyókúra kapcsán.

A dietetikus szerzőpáros célja, hogy segítsen eligazodni a divatdiéták dzsungelében.

Bemutatják a legnépszerűbb étkezési trendeket, diétákat, ismertetve azok alkalmazhatóságát pro és kontra.

A divatirányzatokat mindenképpen az egészséges táplálkozási ajánláshoz képest érdemes nézni, amit jelenleg ma Magyarországon az OKOSTÁNYÉR® ajánlása mutat be.

Manapság egyre nehezebb eligazodni a divatdiéták között. Szinte lehetetlen naprakészen követni a megjelenő irányzatokat. Pedig a hazai lakosság között alig találunk olyat, aki ne próbálkozott volna már valamilyen divatétrenddel, akár csak egy fogyókúra kapcsán.

A háziorvosi praxisban elengedhetetlen, hogy a diétás divatirányzatokkal megismerkedjenek az orvosok, az asszisztenseik, tájékozódjanak a diétás trendekről, megismerjék azok energia- és tápanyagösszetételét, javasolt, illetve tiltott élelmiszercsoportjait egészséges és krónikus betegeikre vonatkoztatva egyaránt.  

A dietetikus szerzőpáros célja, hogy segítsen eligazodni a divatdiéták dzsungelében. Bemutatják a legnépszerűbb étkezési trendeket, diétákat, ismertetve azok alkalmazhatóságát pro és kontra. A divatirányzatokat mindenképpen az egészséges táplálkozási ajánláshoz képest érdemes nézni, amit jelenleg ma Magyarországon az OKOSTÁNYÉR® ajánlása mutat be.

Ajánlott a könyv a családorvosoknak és asszisztenseiknek, valamint a diéták sűrűjében eligazodni vágyóknak.

  1. Táplálkozási trendek és megítélésük
  2. Gyakoribb divatdiéták bemutatása pro és kontra
    1. Makrotápanyag tartalom változtató étrendek /Ketogén diéta , Atkins diéta, LowCarb, GI diéta, DASH, Pont diéták, Zóna étrend/
    2. Speciális ételek/ételcsoportok fogyasztását korlátozó diéták /Paleo diéta, GAP diéta, Vegán, Szemi vegetáriánus, Flexitáriánus étrend, Vércsoport diéta, Metodic diéta – Hormondiéta, Volumetrics diéta, Mindenmentes étrend, Böjtök/
    3. Étrendi habitust és készítést szorosan leszabályozó diéták /Harcosok étrendje , Intermittent fasting, Ornish diéta, Clean eating, Carnivora étrend/​
  3. Egészséges táplálkozási ajánlások /OKOSTÁNYÉR®/

Dr. Mák Erzsébet PhD

Dietetikus, agrármérnök, a Semmelweis Egyetem Dietetikai Tanszékének docense.

2011-ben védte meg a PhD fokozatát. A táplálkozási trendek megismerése életcéljává vált. Több mint 25 éve tanít a Semmelweis Egyetem Dietetikai Tanszékén ételkészítést, táplálkozási alapismereteket, gasztronómia és reformtáplálkozást stb. Támogatásával már több táplálkozástudós szerezte meg doktori címét. Tagja számos hazai és nemzetközi szakmai társaságnak. Rendszeresen publikál hazai és nemzetközi szaklapokban, valamint több könyv szerzője.

Vékony Blanka MSc

Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. A Semmelweis Egyetem Dietetikai Tanszékén tanársegéd. Évek óta kiemelten foglalkozik az alternatív étrendekkel, azok követése mögött álló motivációk és egészségi állapotra gyakorolt hatásuk vizsgálatával. Szakemberként feladatának tartja a velük kapcsolatos téves információk tisztázását, kérdések és kételyek tudományos alapon történő megválaszolását.

Terjesztés:

A könyvet 20% kedvezménnyel vásárolhatja meg webáruházunkban

A könyv kapható még az orvosi könyvesboltokban és egyes kórházi terjesztőknél is.

Ossza meg ismerőseivel!