Életmódváltó ABC

99 recepttel és a dietetikus tanácsaival a tartós testsúlycsökkentésért.

A könyv az életszemlélet formálásának segítéseként az életmódváltás alapjait foglalja össze. Kötetünk finom és egészséges ételreceptekkel, a könnyen megtanulható mozgásprogramok bemutatásával csinál kedvet az életmódváltás elkezdéséhez.

40 éve dolgozom dietetikusként, 22 éve a Délpesti Centrumkórház vezető dietetikusaként. Munkásságom alatt az egészségnevelést mindig fontos feladatomnak tartottam. Ez idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztem a túlsúlyos és mozgásszegény életmódot folytató fiatalok és idősebb, a problémák következményeként már betegséggel küzdők elbukott próbálkozásaiból, de sikertörténeteiből is. A személyes példa-mutatás mellett az életszemlélet formálásának segítéseként – jelen kiadványban – az életmódváltás alapjait foglaltam keretbe. A finom és egészséges ételek receptjeivel, a könnyen megtanulható és végrehajtható mozgásprogramok bemutatásával szeretnék kedvet csinálni az életmódváltás elkezdéséhez. A többi Önön múlik.

Előszó

I. RÉSZ: ALAPVETŐ TUDNIVALÓK A TÚLSÚLLYAL KAPCSOLATBAN

Minden, amit az elhízásról tudni kell
  • Az elhízás okai
    • Az elhízás elsődleges okai
      • Testalkati tényezők, genetikai hajlam
      • Betegségek, szervi rendellenességek
    • Az elhízás másodlagos okai
      • Helytelen táplálkozás
      • Inaktív életmód
      • Pszichés tényezők
      • Szociokulturális tényezők
      • Egyéb tényezők
      • A fogyókúrában elkövetett hibák
    • Az elhízás mértékének és típusának megállapítása mérésekkel 18
      • Testtömegindex (BMI)
      • A testösszetétel mérése
      • Derékkörfogat és derék/csípő hányados
      • Az izomtömeg becslése
      • Számolás a táblázatok és a képletek használatával
    • Az elhízás tünetei és szövődményei
    • Az elhízás kezelése
      • A táplálkozással kapcsolatos életviteli tanácsok
A táplálkozási szokások és kockázatok felmérése
  • A táplálkozási szokások felmérése
    • A felmérés módja
    • Táblázat az élelmiszerek fogyasztási gyakoriságáról
  • Kockázatfelmérés cukorbetegség kialakulására
Táplálkozási irányelvek túlsúlyosok részére
  • A túlsúlyosok étrendjének összeállítása
    • Egyénre szabott energiabevitel
    • Tápanyagarányok az étrenden belül
    • Étkezések száma
    • Konyhatechnikai tanácsok
  • Hogyan lehet éhezés nélkül fogyni?
  • Testsúlymegtartás hosszú távon
Élelmiszer-ismereti alapok
  • Táplálkozási ajánlások
    • OKOSTÁNYÉR®
    • Mediterrán étrend
  • Az élelmiszerfélék részletes bemutatása
    • Gabonaipari termékek, szénhidrátban gazdag ételek
    • A gabonafélék helye az étrendben
    • A rostok szerepe a táplálkozásban
    • A szénhidrátok és a glikémiás index
    • Kevésbé ismert vagy elfeledett gabonafélék
    • Gabonaipari termékek tápanyagtartalma
  • Zöldség- és főzelékfélék
  • Gyümölcsök
  • Olajos magvak
  • Tej és tejtermékek
  • Tojás
  • Zsírok, olajfélék
    • Telített zsírok
    • Telítetlen zsírok
    • Transzzsírok, ciszzsírok, esszenciális zsírsavak
  • Húsok, húskészítmények, halak
  • Luxuskalóriák
  • Folyadékok
  • Mesterséges és természetes édesítőszerek
    • Mesterséges édesítőszerek
    • Természetes édesítőszerek
Sport túlsúly esetén
  • Szempontok a mozgásforma megválasztásához
  • Hogyan sportoljunk túlsúlyban?
    • A sportedzés fogalma, felépítése
    • Az edzés fázisai
    • A zsírégetés módja túlsúlyban
    • Milyen intenzitással sportoljunk? Mikor fogyunk hatékonyabban?
  • Ismert és kedvelt testgyakorlatok, melyek túlsúlyban alkalmazhatók
    • Úszás – vízben folytatott intenzív mozgások
    • Séta, gyaloglás, futás, túrázás, nordic walking
    • Kerékpározás
    • Korcsolyázás, síelés, szánkózás, egyéb téli sportok
    • Kajak-kenu, kajakpóló, evezés, vitorlázás
    • Sportjátékok, labdajátékok
    • Teremben – strandon űzhető alacsony létszámú labdajátékok
    • Jóga, pilates, stretching, gyógytornához közeli mozgástevékenységek
    • Aerobik, tánc, és egyéb aerob jellegű mozgásformák
    • Fitneszgépek 84
    • Gimnasztikázás és a különféle szerekkel végezhető testgyakorlatok

II. RÉSZ: RECEPTEK

Ételreceptek ételfajtánként
Előételek, saláták
Levesek
Húsételek, halételek
Húsmentes ételek
Tésztaételek, kenyérfélék
Sós desszertek
Édes desszertek

III. RÉSZ: FÜGGELÉK

  1. Függelék – Gyümölcsök, zöldségek, húsok, gabonák élettani hatásai
  2. Függelék – Vitamin- és ásványanyag-táblázat

A SPRINGMED KIADÓ KÖNYVAJÁNLÓJA

Gézsi Andrásné, Márta | gezsi.andrasne@gmail.com

1981 óta dolgozom terápiás dietetikusként. 1997-től az Egyesített Szent István és Szent László Kórház dietetikai szolgálatának szakmai tevékenységét irányítom, melynek eredményeként 2010-ben elnyertük az év „legeredményesebb dietetikai csapata” díjat. A kórházi betegek étrendjének összeállításán és megtanításán kívül számos cukorbetegeknek szóló könyv szerzője vagyok. Az egészségnevelés mellett a javasolt recepteket magam is rendszeresen, változatos módon és formában elkészítem. Hazám jellegzetes ételei mellett szívesen teszek kirándulásokat más népek ételkülönlegességeinek megismerésére. Gyakorlati tapasztalataim felhasználásával, a könyvben szereplő javaslatokkal és színes fotókkal szeretném Önöket is támogatni hasonló törekvéseikben.

Terjesztés:

A könyvet 20% kedvezménnyel vásárolhatja meg webáruházunkban

A könyv kapható még az orvosi könyvesboltokban és egyes kórházi terjesztőknél is.

Ossza meg ismerőseivel!