Inzulinrezisztencia az orvosi gyakorlatban

Az inzulinrezisztencia fogalma az utóbbi években jelentősen megváltozott.

Számtalan tudományos publikáció született a témában, melyek követése egyre nehezebb feladat, és sajnos sok esetben nem adnak a mindennapi gyakorlatban használható útmutatást.

A könyv megpróbálja egy kicsit más szemlélettel megközelíteni a témát, azzal a reménnyel, hogy ez a szokatlan megközelítés segít rendszerbe foglalni a kórképet kísérő szerteágazó tüneteket, eligazodni a diagnosztika útvesztőjében, és a szükséges terápiás lépések elindításában is támpontot tud adni.

Nem titkolt célja a könyvnek, hogy ez az írás a mindennapi betegellátásban könnyen hozzáférhető segítséget nyújtson a szénhidrát-anyagcsere korai zavarainak felismeréséhez, adekvát kivizsgálásához és a helyes terápiás lépések elindításához a betegellátás frontvonalában dolgozók (háziorvosok, nőgyógyászok) számára.

Az inzulinrezisztencia fogalma az utóbbi években jelentősen megváltozott. Számtalan tudományos publikáció született a témában, melyek sajnos sok esetben nem adnak a mindennapi gyakorlatban használható útmutatást.
Az orvos szerző ezért kicsit más szemlélettel közelíti meg a témát, kihangsúlyozza a vércukor-szabályozás rendszerének összetettségét, előtérbe helyezi a hormonális rendszerek interakcióit, egymásra kifejtett hatásait. Újszerű megközelítése segít rendszerbe foglalni a kórképet kísérő szerteágazó tüneteket, eligazodni a diagnosztika útvesztőjében, és a szükséges terápiás lépések elindításában is támpontot nyújt.

A könyv a terjedelmi korlátok miatt nem törekszik teljességre, ugyanakkor a mindennapi betegellátásban könnyen hozzáférhető segítséget nyújt a szénhidrát-anyagcsere korai zavarainak felismeréséhez, adekvát kivizsgálásához és a helyes terápiás lépések elindításához.
A könyv külön értéke, hogy az inzulinrezisztens (IR) betegek kezelési mintájának is tekinthető módon, az orvos szerző mellett kiválóan képzett dietetikus kolléga segíti az IR-diéta beállítását, követését. Ajánljuk a könyvet a betegellátás frontvonalában dolgozó kollégáknak (háziorvosoknak, nőgyógyászoknak).

Bevezetés
I. RÉSZ – INZULINREZISZTENCIA AZ ORVOSI GYAKORLATBAN
/Írta: Dr. Tűű László belgyógyász, endokrinológus/
1. AZ INZULINREZISZTENCIÁRÓL RÖVIDEN
1.1. A magas inzulinszint kialakulásának mechanizmusai
1.2. A kialakult magas inzulinszint biológiai következményei
2. KLINIKAI TÜNETEK, DIAGNOSZTIKA
2.1. Az inzulinrezisztencia klinikai tünetei
2.2. A laboratóriumi diagnosztika elemei
3. TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK
3.1. Az életmód szerepe az inzulinrezisztencia
3.2. Gyógys zeres beavatkozási pontok, a gyógyszeres kezelés személyre
szabásának jelentősége

II. rész – AZ INZULINREZISZTENS BETEG DIETOTERÁPIÁJA
/Írta: Erdélyi Sipos Alíz MSc, dietetikus, táplálkozástudományi szakember/
1. BEVEZETÉS AZ INZULINREZISZTENCIA DIÉTÁJÁBA
2. OKOSTÁNYÉR® , ÉTKEZÉSEK SZÁMA, GYAKORISÁGA
2.1. OKOSTÁNYÉR®
2.2. A napi étkezési ritmus kialakítása
3. MÉRÉSI MÓDSZEREK ÉS JELENTŐSÉGÜK
3.1. A normál testtömeg meghatározása
3.2. Energiaigény és tápanyagszükséglet
4. TÁPANYAGOKRÓL AZ INZULI NREZISZTENCIA TÜKRÉBEN
4.1. Fehérjék
4.2. Zsiradékok
4.3. Szénhidrátok
4.4. Mikrobiom, pro és prebiotikumok
5. FÓKUSZBAN A SZÉNHIDRÁTOK
5.1. Lassan felszívódó szénhidrátok
5.2. A rostok
5.3. Gyorsan felszívódó szénhidrátok
5.4. Az édesít őszerekről
5.5. A szénhidrátok felszívódását befolyásoló tényezők
6. EGY ÉLETRE SZÓLÓ EGÉSZSÉGES ÉS FINOM ÉTREND

Dr. Tűű László

Belgyógyász-endokrinológus
1993-ban szereztem diplomámat a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán Budapesten. 1999-ben belgyógyászati, majd 2002-ben endokrinológiai szakvizsgát szereztem. 2009-ig a Szent Imre Kórház Endokrinológia-Diabetológiai Osztályán dolgoztam. Alapító tagja voltam a Mens Mentis Egészségcentrumnak, ahol szakmai vezetőként dolgoztam 2017 áprilisig. Ezt követően alapítottuk meg elszánt kollégáimmal az EndoCare Reproduktív Endokrinológiai Centrumot, ahol a női és férfi reproduktív rendszer zavarainak okait, lehetséges kezelési módozatait kutatjuk. 1998 óta foglalkozom endokrinológiával, 2000 óta kiemelten az endokrinológia-diabetológia határterületeivel. Fő kutatási területem a női és férfi reproduktív rendszer endokrinológiája, a meddőség endokrin okainak vizsgálata, a szénhidrát-anyagcsere korai zavarainak diagnosztikája és terápiája. 2019 óta a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság elnökségi tagja vagyok.

Erdélyi Alíz MSc

Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó A Semmelweis Egyetem mesteroktatója. Az Endocare Intézet dietetikusa, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára. 2004 és 2008 között a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Dietetikai Tagozatának tagozatvezetője, majd a MESZK kommunikációs titkára volt. Korábban az MDOSZ hivatalos, lektorált folyóiratának főszerkesztője, 2016 és 2019 között a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára. 2020-ban ismét megválasztották az MDOSZ főtitkárának. Megkapta az Emberi Erőforrások Miniszterének elismerő oklevelét és a Pro Diaeta Sana díjat. Dolgozott kórházban, több évig egy – a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését szolgáló – prevenciós modellprogramban, egészségfejlesztési irodában (EFI) és közreműködött dietetikusként az alapellátásban. 2015 óta intenzíven foglalkozik szénhidrátanyagcsere-zavarral, kifejezetten inzulinrezisztenciával, túlsúlyos és elhízott páciensekkel, valamint várandósokkal.

Terjesztés:

A könyvet 20% kedvezménnyel vásárolhatja meg webáruházunkban

A könyv kapható még az orvosi könyvesboltokban és egyes kórházi terjesztőknél is.

Ossza meg ismerőseivel!