Inzulin diéta

Ma már sokan és sokat hallottak az inzulinrezisztenciáról, és sokan úgy gondolják, hogy az üdvözítő megoldás a 160 grammos diéta.Ahogy az életben sincs egyetlen üdvözítő út, így az inzulinrezisztencia kezelésé-ben sincs egyetlen, mindenkinek jó diéta. Különféle utak vannak, és a csapat (orvos, dietetikus) segít kiválasztani, melyiken érdemes menni. Ez egy hosszú utazás, ahol többször is szükség van az orvosi, dietetikai kontrollra. A kezelés, gondozás szerves része a táplálkozás. Mivel nem egyszerűen az egészséges táplálkozásról beszélünk – bár sokban hasonlít rá – mindenképp szükséges az új étrend beállításhoz a dietetikai konzultáció.

Az inzulinrezisztencia fogalma az utóbbi években a széles nyilvánosság előtt is ismertté vált.

A könyv első részében a dietetikus szerző foglalja össze az étrendváltoztatás lényegi pontjait, melyek az inzulinrezisztenciában követendők. Idézet a dietetikus bevezetőjéből: „Szénhidrátanyagcsere-zavar, prediabétesz, cukorbetegség, diéta. Ezeket a szavakat hallva a páciensek szeme előtt egy lemondásokkal, tiltásokkal, korlátozásokkal teli, méréssel, számolással járó, a szabad választásukat, „mozgásukat” szűkítő étrend képe jelenik meg. Hosszú évek tapasztalata alapján mondhatom, hogy ez nem így van. A kezdeti megtorpanás, nehézség után egy új világ tárul fel, az egész étrend sokkal változatosabb, színesebb, gazdagabb, ízletesebb és az egészséges táplálkozáshoz nagyon közel álló lesz. Ebben segít ez a könyv.”

A könyv második részében az orvos szerző bemutatja a vércukor-szabályozás rendszerének összetettségét, a hormonális rendszerek egymásra kifejtett hatásait. Segít megérteni az inzulinrezisztenciát kísérő szerteágazó tüneteket és eligazodni a szükséges terápiás lépések elindításában. A könyv végén az orvosi kifejezések magyarázó szótára és a könyvben szereplő receptekhez készült színes ételfotók találhatók.

A szerzők előszava
I. rész – AZ INZULINREZISZTENS BETEG DIETOTERÁPIÁJA
Írta: Erdélyi-Sipos Alíz, MSc, dietetikus, táplálkozástudományi szakember
1. Bevezetés
2. Együnk, de hányszor?
3. Tápanyagokról az inzulinrezisztencia tükrében
4. Fókuszban a szénhidrátok
5. Egy életre szóló egészséges és finom étrend
6. Receptek
II. rész – AZ INZULINREZISZTENCIA ORVOSI VONATKOZÁSAI
Írta: Dr. Tűű László, belgyógyász, endokrinológus orvos
1. Bevezető
2. Mi is az az inzulinrezisztencia?
3. A magas inzulinszint kialakulásának mechanizmusai
4. A kialakult magas inzulinszint biológiai következményei
5. Az inzulinrezisztencia, a magas inzulinszint klinikai tünetei és kivizsgálásuk
6. Terápiás lehetőségek
III. rész – HASZNOS INFORMÁCIÓK
Orvosi szakkifejezések értelmező szótára
A SpringMed Kiadó könyvajánlója
IV. rész – SZÍNES MELLÉKLET A RECEPTEKBEN SZEREPLŐ ÉTELFOTÓKKAL

Dr. Tűű László

Belgyógyász-endokrinológus
1993-ban szereztem diplomámat a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán Budapesten. 1999-ben belgyógyászati, majd 2002-ben endokrinológiai szakvizsgát szereztem. 2009-ig a Szent Imre Kórház Endokrinológia-Diabetológiai Osztályán dolgoztam. Alapító tagja voltam a Mens Mentis Egészségcentrumnak, ahol szakmai vezetőként dolgoztam 2017 áprilisig. Ezt követően alapítottuk meg elszánt kollégáimmal az EndoCare Reproduktív Endokrinológiai Centrumot, ahol a női és férfi reproduktív rendszer zavarainak okait, lehetséges kezelési módozatait kutatjuk. 1998 óta foglalkozom endokrinológiával, 2000 óta kiemelten az endokrinológia-diabetológia határterületeivel. Fő kutatási területem a női és férfi reproduktív rendszer endokrinológiája, a meddőség endokrin okainak vizsgálata, a szénhidrát-anyagcsere korai zavarainak diagnosztikája és terápiája. 2019 óta a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság elnökségi tagja vagyok.

Erdélyi Alíz MSc

Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó A Semmelweis Egyetem mesteroktatója. Az Endocare Intézet dietetikusa, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára. 2004 és 2008 között a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Dietetikai Tagozatának tagozatvezetője, majd a MESZK kommunikációs titkára volt. Korábban az MDOSZ hivatalos, lektorált folyóiratának főszerkesztője, 2016 és 2019 között a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára. 2020-ban ismét megválasztották az MDOSZ főtitkárának. Megkapta az Emberi Erőforrások Miniszterének elismerő oklevelét és a Pro Diaeta Sana díjat. Dolgozott kórházban, több évig egy – a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését szolgáló – prevenciós modellprogramban, egészségfejlesztési irodában (EFI) és közreműködött dietetikusként az alapellátásban. 2015 óta intenzíven foglalkozik szénhidrátanyagcsere-zavarral, kifejezetten inzulinrezisztenciával, túlsúlyos és elhízott páciensekkel, valamint várandósokkal.

Terjesztés:

A könyvet 20% kedvezménnyel vásárolhatja meg webáruházunkban

A könyv kapható még az orvosi könyvesboltokban és egyes kórházi terjesztőknél is.

Ossza meg ismerőseivel!