Közétkeztetők kézikönyve III

A közétkeztetők kézikönyve könyvsorozat III. kötete.

„A bölcsődei és óvodai étkeztetésről, nem csak közétkeztetőknek” című könyv ajánlott mindazoknak, akik munkájuk, életük vagy tevékenységük révén kapcsolatba kerülnek a bölcsődés és az óvodás korosztályok étkeztetésével, élelmezésével.

A könyvben közel 300-féle 10 adagos recept található csecsemő-, bölcsődés és óvodás kiszabatokkal, mindhárom korcsoportban elkészítési javaslattal, valamint egy adagra vonatkoztatott energia- és tápanyagszámítással.

A receptek az egészséges, normál ütemben fejlődő gyermekek étrendjébe illeszthetők, azonban külön fejezet foglalkozik az ételallergiák egyes típusaival, azok felismerésével és a rá vonatkozó jogszabályokkal, és egy fejezet a gyakran hallott, elterjedt tévhitek eloszlatásával. Némely ételféleségről fotó is található a Színes mellékletben.

A közétkeztetők kézikönyve könyvsorozat III. kötete, „A bölcsődei és óvodai étkeztetésről, nem csak közétkeztetőknek” című könyv ajánlott mindazoknak, akik munkájuk, életük vagy tevékenységük révén kapcsolatba kerülnek a bölcsődés és az óvodás korosztályok étkeztetésével, élelmezésével.

A dietetikus–élelmiszer-minőségbiztosítási agrármérnök szakember szerzőpáros a kötet összeállításánál igyekezett az olvasók eltérő igényeit figyelembe véve, életkor szerint csokorba gyűjteni a tudományos alapú információkat, valamint a jogszabályokból, alapprogramokból, módszertani levelekből kivonatolva és értelmezve az étkeztetésre, táplálkozásra vonatkozó részeket.

A könyvben közel 300-féle 10 adagos recept található csecsemő-, bölcsődés és óvodás kiszabatokkal, mindhárom korcsoportban elkészítési javaslattal, valamint egy adagra vonatkoztatott energia- és tápanyagszámítással.

A receptek az egészséges, normál ütemben fejlődő gyermekek étrendjébe illeszthetők, azonban külön fejezet foglalkozik az ételallergiák egyes típusaival, azok felismerésével és a rá vonatkozó jogszabályokkal, és egy fejezet a gyakran hallott, elterjedt tévhitek eloszlatásával.

Némely ételféleségről fotó is található a Színes mellékletben.

E hiánypótló munka ajánlott:

 • bölcsődék, mini bölcsődék,
 • családi bölcsődék, munkahelyi bölcsődék,
 • csecsemőotthonok,
 • állami és magánóvodák élelmezési munkatársainak,
 • szülőknek és nevelőknek.

Szintén haszonnal forgathatják az élelmezésügyi és dietetikai szakképzés oktatói, valamint tanulói.

A gyermek nem kicsi felnőtt.

Rengetegszer elhangzik ez a mondat a dietetikusok, gyermekorvosok, védőnők szájából. Ma már meggyőzően igazolt, hogy energia- és tápanyagszükségletük markánsan eltér a felnőttekétől a korosztályra jellemző testi és szellemi fejlődés megnyugtató biztosításának céljából.

Ezért is jelent kockázatot az, hogy gyermekeink táplálkozásánál sajnos ugyanazok a hibák előjönnek, melyeket mi magunk is elkövetünk. Ezáltal pedig már a is gyermekkorban lerakjuk az alapjait azoknak a krónikus betegségeknek, melyek miatt a magyar lakosság rendre az európai betegségstatisztikák dobogós helyére kerül.

A közétkeztetés népegészségügyi jelentősége tagadhatatlan. Mintát mutat az egészséges táplálkozáshoz, új alapanyagokkal ismertet meg, hozzájárul a jó egészség és teljesítmény eléréséhez, és az étkeztetéssel keretezi a zsúfolt óvodai-iskolai napokat. A közétkeztetésben feltálalt ételek összetételét, változatosságát Magyarországon ma már szigorú szabályok írják elő. Ugyanakkor, a közétkeztetés sikeressége nagyban a kivitelezésen múlik.

Az ételek ötletessége, ízletessége, tálalása, a fogásokat kínáló felnőttek, nevelők hozzáállása, az étkezés körülményei mind-mind meghatározzák, hogy a gyermek mennyit és milyen szívesen fogyaszt el belőle. Az étkeztetők szép feladatához ezáltal óriási felelősség is párosul. A Közétkeztetők kézikönyvének harmadik kötete célzottan a bölcsődei, óvodai étkeztetésben dolgozók számára nyújt egyedülálló segítséget.

A legaktuálisabb szakirodalmi háttér bemutatása, illetve a vonatkozó jogszabályok összefoglalása mellett rengeteg gyakorlati tippet, ízletes ételek kipróbált receptjét, nyersanyagkiszabását is tartalmazza. Szerzői gyakorlati szakemberek, az adott terület kiválóságai. Szeretettel ajánlom a kötetet mindazoknak, akik elkötelezettek a minőségi közétkeztetés, valamint a felnövekvő generációk jó egészsége iránt.

Szűcs Zsuzsanna, MSc elnök Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

ELŐSZÓ

 1. BEVEZETÉS
  1. A gyermek táplálása a fogantatástól kezdődik
 2. KISGYERMEKEK TÁPLÁLKOZÁSA, ÉTKEZTETÉSI FELMÉRÉSEK,
  A KUTATÁSOK EREDMÉNYEI ÉS TANULSÁGAI
  1. Csecsemő- és kisdedtáplálási felmérések
  2. Bölcsődei étkeztetés felmérése 2010
  3. Országos helyzetkép az óvodai közétkeztetésről 2013
  4. Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal „Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata”
 3. SAJÁTOSSÁGOK ÉS ÉTKEZTETÉSSEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK
  1. Sajátosságok és étkeztetéssel kapcsolatos tudnivalók csecsemőkorban
  2. Sajátosságok és étkeztetéssel kapcsolatos tudnivalók kisdedkorban
  3. Sajátosságok és étkeztetéssel kapcsolatos tudnivalók óvodáskorban
 4. DIÉTÁK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN
  1. Orvosi diagnózison alapuló diéták
  2. Diéták – mi helyett mit?
  3. A diétás étkeztetés jogszabályi háttere
  4. Jó gyakorlat a diétás ételek előállításához
  5. Gyakori kérdések és tévhitek a táplálkozással és a diétákkal kapcsolatban
 5. ÉLELMEZÉSMENEDZSMENT
  1. Az élelmezés feladatai
  2. Az élelmezés szervezete és feladatkörei
  3. Az élelmezési feladatok ellátásához szükséges pénzügyi fedezet biztosítása
  4. Az élelmezési tevékenység folyamatának szabályozása
  5. Az anyagkiszabás szerinti kivételezés menete
  6. Kiegészítő tevékenységek
  7. Költségelszámolás, információ, ellenőrzés
 6. A GYERMEKEK ÉTKEZTETÉSÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ INTÉZKEDÉSEK, JAVASLATOK 2019–2020-BAN A COVID–19-JÁRVÁNY KAPCSÁN
  1. A Covid–19-járvány kapcsán az élelmezéssel kapcsolatos kiemelt intézkedések
  2. Hogyan védhető a csecsemő vagy a kisgyermek a koronavírus (Covid-19) fertőzéstől
 7. RECEPTEK
  1. Útmutató a receptek használatához
  2. Receptek jegyzéke
  3. Receptek leírása (Korcsoportonkénti számolással)
 8. FÜGGELÉK
  1. OGYÉI-állásfoglalás
  2. 10 napos mintaétlapok (bölcsődés, óvodás), rendelet szerinti megfeleltetéssel
   1. Bölcsőde normál mintaétlap
   2. Óvoda normál mintaétlap
  3. Étlapelemzés
   1. Bölcsődés mintaétlap (1–3 év) elemzése, megfeleltetése
   2. Óvodai mintaétlap (3–6 év) elemzése, megfeleltetése
  4. Étlaptervezési segédletek (bölcsőde, óvoda)
   1. Étlaptervezési segédlet az 1–3 éves korosztálynak (10 élelmezési napra)
   2. Étlaptervezési segédlet a 3-6 éves korosztálynak (10 élelmezési napra)
  5. Általános anyagkiszabási segédlet (bölcsőde, óvoda)
  6. Alkalmazott és érvényben lévő jogszabályok
 9. HASZNOS INFORMÁCIÓK
  1. Felhasznált irodalom
  2. Index – Receptmutató
  3. A SpringMed Kiadó könyvajánló és a könyvek elérhetősége
 10. SZÍNES MELLÉKLET
Henter Izabella, MSc

dietetikus, egészségügyi menedzser és okleveles táplálkozástudományi szakember Négy évtizedes munkássága során a betegágytól a minisztériumig volt lehetősége dolgozni. A gyermekgyógyászat területén szakmai tapasztalatát a Madarász Utcai Gyermekkórházban, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikáján és vállalkozó klinikai dietetikusként szerezte. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársaként 2010-ben a bölcsődei étkeztetés pilotvizsgálatának koordinátora volt. Az ELTE Csecsemő- és Kisgyermeknevelő Szak Táplálkozástani és élelmezéstani ismeretek oktatásában és a jegyzet megírásában társszerzőként vett részt. Több mint félszáz szakmai, ill. a lakosság számára készült cikk, könyvrészlet szerzője, szakértője volt. Közel száz hazai és külföldi tudományos, ill. ismeretterjesztő előadást tartott. Elnyerte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége „Az Év Tudományos Dietetikusa” díját, Miniszteri Dicséretben és Pro Sanitate díjban részesült

Ruis Zsuzsanna ápolónő,

egészségügyi asszisztens, élelmiszerminőségbiztosítási agrármérnök, élelmezésvezető és dietetikus 1998-ban dietetikusi, 2005-ben élelmiszer-minőségbiztosítási diplomát szerzett. Azóta folyamatosan a  gyermekélelmezés területén dolgozik, ahol rengeteg értékes tapasztalatot szerzett a bölcsődei és az óvodai élelmezésmenedzsment, valamint az élelmiszer-higiénia és az élelmiszer-biztonság területén. A bölcsődei minőségbiztosítási rendszerek fejlesztése is folyamatosan végig kíséri pályáját. Kollégáival együttműködve kidolgoztak egy bölcsődei konyhákra adaptált HACCP-rendszert, amit országosan közel 130 bölcsődébe bevezettek és oktattak is.

Időszakos megbízással vállal élelmiszer-higiéniai, minőségbiztosítási oktatást, valamint a közétkeztetésben a HACCP-rendszer kiépítését is. Szabad idejében sem szakad el teljesen a konyhától: szívesen főz és süt, nagy lelkesedéssel próbál ki új recepteket, nyersanyagokat, szereti az innovatív konyhatechnológiai eljárásokat, és bátran kombinálja egymással a már ismert nyersanyagokat, így fedezve fel járatlan utakat a változatos étrendkészítéshez.

Terjesztés:

A könyvet 20% kedvezménnyel vásárolhatja meg webáruházunkban

A könyv kapható még az orvosi könyvesboltokban és egyes kórházi terjesztőknél is.

Ossza meg ismerőseivel!