A kötet az MDOSZ „Táplálkozási Akadémia” című, havonta megjelenő elektronikus hírlevel válogatott írásait tartalmazza. Hiteles forrásból, közérthetően, táplálkozást érintő aktuális információk az egészségüggyel foglalkozó újságírók, a hazai lakosság, valamint a táplálkozástudomány iránt érdeklődők számára.
- Lehet finom, ami egészséges?
- Hogyan együnk úgy, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni az ízélmények és az egészségesség között?
- Hogyan lehet jobb a közérzetünk, sportteljesítményünk a táplálkozás által?
- Mit együnk akkor, ha szeretnénk megőrizni az egészségünket, és mit akkor, ha már valamilyen betegségben szenvedünk?
- Hogyan állítsuk össze a család étrendjét?
- Mivel tápláljuk a gyermekünket vagy idős hozzátartozóinkat?
- Mi számunkra az ideális étrend, ha babát szeretnénk, vagy ha babát várunk?
- Hogyan válasszunk okosan az élelmiszerek közül?
- Mikor van szükségünk étrend-kiegészítőkre?
- Mit kell tudni a növényialapú étrendekről?
Ezekre a gyakran feltett kérdésekre találnak válaszokat az idén harmincadik születésnapját ünneplő MDOSZ „Táplálkozási Akadémia” hírleveleiben, melyekből ezzel a kötettel egy csokrot nyújtunk át Önnek.
Jó szívvel ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek a táplálkozástudomány újdonságai iránt és szeretnék információéhségüket hiteles forrásból csillapítani.
EGÉSZSÉGES ÉTELEK, VITAMINOK
- OLAJOS MAGVAK, ASZALVÁNYOK – Bodon Judit
- REGGELIZÉSSEL AZ EGÉSZSÉGESEBB MINDENNAPOKÉRT – Kiss-Tóth Bernadett
- ŐSZI-TÉLI HIDRATÁCIÓ – Szijártó Szandra, MSc
- ÁSVÁNYVIZEINK – Csengeri Lilla, MSc
- MINEK NEVEZZELEK: A JOGHURT – Erdélyi Alíz, MSc
- AMIT A MÉZRŐL TUDNI ÉRDEMES – Schmidt Judit
- FOLSAV- Pálfi Erzsébet
- VÁLTOZATOSSÁG A FEHÉRJEFOGYASZTÁSBAN IS – Erdélyi Alíz, MSc
- AZ ÉDES ÍZ – Csengeri Lilla, MSc
EGÉSZSÉG-BETEGSÉG
- A HISZTAMIN ÉS HISZTAMINÉRZÉKENYSÉG – Pálfi Erzsébet
- TÁPLÁLKOZÁS A KORONAVÍRUS IDEJÉN – Erdélyi Alíz, MSc
- TESTMOZGÁS ÉS TÁPLÁLKOZÁS – Shenker-Horváth Kinga, MSc
- CSALÁD ÉS CUKORBETEGSÉG – Bartha Kinga, MSc
- NÁTHA – IMMUNRENDSZER – TÁPLÁLKOZÁS – Veresné Dr. Bálint Márta, Dr. Lichthammer Adrienn
VÁRANDÓSSÁG, BABATÁPLÁLÁS
- ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK A VÁRANDÓSSÁG IDŐSZAKÁBAN – Farkas Cecilia, MSc
- HOZZÁTÁPLÁLÁS – Bartha Kinga, MSc
- DÚSÍTÁS – Vincze-Bíró Andrea, MSc
- NŐI EGÉSZSÉG ÉS VÁRANDÓSSÁG – Ádám Judit
- MERÍTS ERŐT A LEVESEKBŐL – Fekete Krisztina
EGYÉB ÉRDEKESSÉGEK
- AKRILAMID – Bartha Kinga, MSc
- ÉLELMISZERCSOMAGOLÁS A XXI. SZÁZADBAN – Schmidt Judit
- CSALÁDI KÖR – KÖZÖS ÉTKEZÉS, ÉTELKÉSZÍTÉS – Fekete Krisztina
- ÁCIÓ, KÁCIÓ, VAKÁCIÓ azaz A GYERMEKEK EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSA A SZÜNIDŐ ALATT – Fekete Krisztina
- ÉLELMISZERTRENDEK – Ressely-Szarvas Veronika
- SÜTŐOLAJOK A KONYHÁBAN – Csengeri Lilla, MSc
- NÖVÉNYI ALAPÚ ÉTRENDEK PRO ÉS KONTRA – Szűcs Zsuzsanna, MSc
- A KÖZÉTKEZTETÉS ÉS A TÁPLÁLKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY AKTUALITÁSAI – Zentai Andrea, MSc és Gyuricza Ákos, MSc
A kötet szerkesztője
Szűcs Zsuzsanna MSc RD
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke. Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. A Semmelweis Egyetem mesteroktatója. Az Európai Dietetikai Szövetség (EFAD) Elhízástudományi munkacsoportjának tagja.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) közel húsz éve vezetőségi tagja. Vezetésével készült el többek között az új hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®, valósult meg a hazai gyermekek táplálkozási szokásait vizsgáló összehasonlító elemzés, valamint az MDOSZ állásfoglalása a növényi alapú étrendek egészséghatásairól.
Az MDOSZ „Év Tudományos Dietetikusa 2009” díj, az Emberi Erőforrások Miniszterének elismerő oklevele (2016) és a Pro Dietetica Metabolica díj (2019) birtokosa. Aktív szereplője nem csak a tudományos életnek, de az egészséges táplálkozás népszerűsítésének is.
Társszerkesztő:
Fekete Krisztina
Dietetikus, egészségfejlesztő. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) közel 30 éve tagja, több mint 2 éve munkatársa.
2010-ben megkapta az Országos Tisztifőorvos Elismerő Oklevelét, 2015-ben a Pro Dietetica Metabolica díjat, míg 2016-tól az MDOSZ alapította Pro Diaeta Sana díj birtokosa.
Munkája során számos előadást tartott már szakmai rendezvényeken, munkahelyi tréningeken, lakossági eseményeken, publikált szakmai folyóiratokban, illetve laikusok olvasta lapokban.
Terjesztés:
A könyvet 20% kedvezménnyel vásárolhatja meg webáruházunkban
A könyv kapható még az orvosi könyvesboltokban és egyes kórházi terjesztőknél is.