Gasztroenterológia háziorvos

A könyv elsősorban a háziorvosi praxisban dolgozó orvosoknak és asszisztenseiknek készült, de szakorvosjelöltek és PhD-hallgatók is haszonnal forgathatják a gasztroenterológia területén mindenre kiterjedő, ugyanakkor tömör, rövid kiadványt.

„A gasztroenterológia nem annyira egzakt diszciplína, mint pl. a kardiológia, ahol minden mérhető, számolható, leképezhető, és minden döntés evidenciákra épül. A gasztroenterológiai beteg panaszainak értékelése és a beteg ellátása sokkal inkább művészet, mely az evidenciákon felül tapasztalatokon, a beteg beható ismeretén, az orvos megérzésein alapul.

 

A háziorvosnak a betegek vizsgálatakor három kincset érő eszköz van a kezében: az első, a betegnek és környezetének alapos ismerete, a második az alapos anamnézisfelvétel, a harmadik pedig a fizikális vizsgálat… Ha lelkiismeretesen élünk e három eszközzel, könnyen jutunk gasztroenterológiai diagnózishoz. A labor- és képalkotó vizsgálatok már „csupán” megerősítik, finomítják vagy megcáfolják a feltételezett diagnózist.

 

Sajnos ma Magyarországon korlátozott a háziorvos kompetenciája, mind a kivizsgálásban, mind pedig a kezelésben, viszont kitűnő szakorvosgárda van segítségünkre a betegeink ellátásában. A végső diagnózis felállítását, a kezelések indítását, beállítását sokszor a gasztroenterológus végzi, de a fenntartásban, gondozásban és betegkövetésben, valamint a prevencióban érdemes együttműködni a beteget ismerő és őt folyamatosan észlelő háziorvossal.”

(Részlet a Szerkesztők ajánlásából)

Mindehhez kíván segítséget adni e könyv, melyben a praxisban leggyakrabban előforduló gasztroenterológiai betegségek alapellátásához igyekeznek praktikus útmutatót szolgáltatni a kötet szerzői.

A könyv elsősorban a háziorvosi praxisban dolgozó orvosoknak és asszisztenseiknek készült, de szakorvosjelöltek és PhD-hallgatók is haszonnal forgathatják a gasztroenterológia területén mindenre kiterjedő, ugyanakkor tömör, rövid kiadványt.

A klinikai orvostudomány fejlődése újabb kihívás elé állítja a háziorvosokat is. Így van ez a gyomor- és bélbetegségek területén is. Olyan könyvet tart kezében az olvasó, mely rendkívül világosan, érthetően, az alapellátó orvos nézőpontjából és kompetenciájának figyelembevételével foglalja össze a naprakész gasztroenterológiai ismereteket. Nem véletlenül így, hiszen a könyv egyik alkotószerkesztője háziorvos. Az egyes fejezeteket a téma legavatottabb szakértői írták. Számos fejezet tartalmaz világos, egyszerűen követhető algoritmust, mely megkönnyíti a diagnosztikus és terápiás tevékenységet. A szakdolgozók számára is sok hasznos információ található, például a vizsgálatok előkészítésével kapcsolatosan. A könyv terjedelme ideális ahhoz, hogy hathatós segítség legyen a mindennapi munkához. Meggyőződésem, hogy nemcsak a gyakorló háziorvosok, szakorvosjelöltek és a háziorvosi team többi tagja, hanem lelkes orvostanhallgatók is haszonnal forgathatják.

Ajánlom ezt a könyvet a gasztroenterológia iránt érdeklődő minden kollégának.

dr. Kalabay László egyetemi tanár,

a Semmelweis Orvostudományi Egyetem
Családorvosi Tanszékének vezetője

A könyv fejezeteinek szerzői
Ajánlás
Bevezető
Rövidítések jegyzéke

 

  1. BETEGSÉGEK ÉS GYAKORLATI TEENDŐK
    1. Gastrooesophagealis refluxbetegség a háziorvosi praxisban (Kovács Ágota)
    2. Az NSAID-gastropathia háziorvosi vonatkozásai (Bálint Levente)
    3. Helicobacter pylori függő kórképek a családorvos szemszögéből (Pák Péter)
    4. Krónikus hasmenések a mindennapokban (Bajor Judit)
    5. A székrekedés kivizsgálási és kezelési stratégiái (Király Ágnes)
    6. Az irritábilis bél szindróma – a családorvos nagy kihívása (Magyar Anna)
    7. A coeliakia és a háziorvos (Bajor Judit)
    8. A Crohn-betegség és az ulcerativ colitis családorvosi vonatkozásai (Sarlós Patrícia)
    9. Diverticulosis. Megdőlt dogmák (Magyar Anna)
    10. A colorectalis carcinoma megelőzésének lehetőségei (Szepes Zoltán)
    11. Epeköves betegek a praxisban (Varga Márta)
    12. A krónikus pancreatitis; a háziorvos szerepe a beteg ellátásában (Czakó László)
    13. Vírushepatitisek a praxisban (Tornai István)
    14. A májcirrhosisos beteg ellátása – családorvosi szempontok
  2. GASZTROENTEROLÓGIAI SÜRGŐSSÉGI ÁLLAPOTOK A PRAXISBAN (Oláh Attila)
    1. Bevezetés
    2. Anamnézis
    3. Tünettan
    4. Fizikális vizsgálat
    5. Akut has gyermekkorban
    6. Akut has terhességben
    7. Akut has időskorban
    8. Gyakori akut hasi kórképek
    9. Akut hasi kórképek utógondozása
    10. Összefoglalás
  3. DIAGNOSZTIKA
    1. Májbetegségek laboratóriumi diagnosztikája – a háziorvos lehetőségei (Pár Alajos)
    2. Diagnosztikus vizsgálatok előkészítése – háziorvosi teendők (Illés Anita)
  4. DIÉTA ÉS TÜNETI KEZELÉSEK
    1. Fontosabb diéták a gastrointestinalis betegségek kezelésében (Figler Mária)
    2. Tüneti kezelések gasztroenterológiai betegségekben (Schäfer Eszter)
    3. Táplálásterápia a háziorvosi gyakorlatban (Izbéki Ferenc)

Alkotószerkesztők:

Dr. Magyar Anna belgyógyász, háziorvos, M. Anna Bt. Háziorvosi Rendelő, Budapest
Dr. Bajor Judit belgyógyász, gasztroenterológus, klinikai főorvos, PTE KK I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Gasztroenterológiai Tanszék, Pécs

Szakmai lektor:

Prof. Dr. Papp János belgyógyász, gasztroenterológus Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Budapest

A könyv fejezeteinek szerzői:

Dr. Bajor Judit belgyógyász, gasztroenterológus, klinikai főorvos, PTE KK I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Gasztroenterológiai Tanszék, Pécs
Dr. Bálint Levente belgyógyász, gasztroenterológus, háziorvos szakorvos, Piliscsaba, 1. sz. Háziorvosi körzet, Szent Margit Rendelőintézet, Gasztroenterológia, Budapest és Mária Medical Magánorvosi Rendelő, Budapest II. kerület, Budapest
Prof. Dr. Czakó László DSc, az MTA doktora, belgyógyász, gasztroenterológus, diabetológus, egyetemi tanár Szegedi Tudományegyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Szeged
Prof. Dr. Figler Mária PhD, med. habil. belgyógyász, gasztroenterológus, tudományos dékáni megbízott, PTE Egészségtudományi Kar, Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet és PTE KK II. Belklinika és Nephrológiai Centrum, Pécs
Dr. Illés Anita belgyógyász, gasztroenterológus, egyetemi tanársegéd, PTE KK I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Pécs
Prof. Dr. Izbéki Ferenc egyetemi magántanár, belgyógyász, gasztroenterológus, klinikai farmakológus, főorvos, Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház I. Sz. Belgyógyászat Gasztroenterológia és Hepatológia, Székesfehérvár
Dr. Király Ágnes PhD, med. habil. belgyógyász, gasztroenterológus, orvos igazgató, Dr. Király Gasztroenterológiai Intézet, Pécs
Dr. Kovács Ágota PhD belgyógyász, gasztroenterológus főorvos, Péterfy Sándor Utcai Kórház, Budapest
Dr. Magyar Anna belgyógyász, háziorvos, M. Anna Bt. Háziorvosi Rendelő, Budapest
Prof. Dr. Oláh Attila, az MTA doktora sebész, osztályvezető főorvos, egyetemi tanár, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Sebészet, Győr
Dr. Pák Péter belgyógyász, gasztroenterológus, osztályvezető főorvos, orvos igazgató Vaszary Kolos Kórház, II. Belgyógyászati Osztály, Esztergom
Prof. Dr. Pár Alajos, az MTA doktora belgyógyász, gasztroenterológus, klinikai immunológus, professor emeritus, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvoskar, Pécs
Dr. Sarlós Patrícia PhD belgyógyász, gasztroenterológus, klinikai farmakológus, egyetemi adjunktus, PTE KK I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Pécs
Dr. Schäfer Eszter belgyógyász, gasztroenterológus, főorvos, Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Budapest
Dr. Schuller János belgyógyász, infektológus, gasztroenterológus, osztályvezető, ill. centrumvezető főorvos, Róbert Károly Magánkórház, belgyógyász osztályvezető főorvos és Uzsoki Utcai Kórház, II. Belgyógyászati Osztály, Hepatológiai Ambulancia, Budapest
Dr. Szepes Zoltán med. habil. PhD belgyógyász, gasztroenterológus, egyetemi docens, SZTE I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Szeged, Nemzeti Népegészségügyi Központ EFOP 1.8.1. projekt vastagbélszűrési pillérvezető
Dr. Tornai István PhD belgyógyász, gasztroenterológus, egyetemi docens, Debreceni Egyetem, Belgyógyászati Intézet, Gasztroenterológiai Tanszék, Debrecen
Dr. Varga Márta belgyógyász, gasztroenterológus, osztályvezető főorvos, BMKK dr. Réthy Pál Tagkórház, Gasztroenterológia-Belgyógyászat, Békéscsaba

Terjesztés:

A könyvet 20% kedvezménnyel vásárolhatja meg webáruházunkban

A könyv kapható még az orvosi könyvesboltokban és egyes kórházi terjesztőknél is.

Ossza meg ismerőseivel!