Inzulinpumpa és szöveti glükométer az orvosi gyakorlatban

Az inzulinpumpa és a glükózszenzor népszerűsége jelentősen megnőtt az elmúlt évek során. Ezen újonnan bevezetett technikai eszközök sokat javíthatnak a betegek szénhidrát-anyag-cseréjén, cukorbetegségük kezelését könnyebbé, sikeresebbé tehetik.

Ez a könyv elsősorban az alapellátásban dolgozó orvoskollégáknak szeretne közérthető módon pontos és alapos tájékoztatást adni az inzulinpumpa és a glükózszenzor használatáról, arról, hogy mit várhatnak ezen eszközöktől.

A könyv szövegét szakszerű ábrák kísérik, a mellékletekben könnyen és gyorsan lehet arról is tájékozódni, hogy melyik betegnek ajánlható a glükózszenzor, kinek az inzulinpumpa, és hová kell küldeni a diabéteszes gyermeket vagy felnőttet, hogy a legmodernebb és legmegfelelőbb ellátásban részesülhessen.

Minden háziorvosnak és diabetológusnak ajánlott ez a könyv, melyben a szerző a cukorbetegek minőségi ellátásának forradalmi lehetőségeit foglalja össze.

Az inzulinpumpa és a glükózszenzor népszerűsége jelentősen megnőtt az elmúlt évek során. Ezen újonnan bevezetett technikai eszközök sokat javíthatnak a betegek szénhidrát-anyag-cseréjén, cukorbetegségük kezelését könnyebbé, sikeresebbé tehetik. Mind az inzulinpumpa, mind a glükózszenzor kedvező hatású a betegek életminőségére is. Ugyanakkor az új technikák helyes használatához új ismeretek megszerzése szükséges.

Míg hazánkban korábban csak támogatás nélkül, illetve válogatott esetekben úgynevezett egyedi méltányosság keretein keresztül volt elérhető a glükózszenzor, 2020 januárja óta – bizonyos feltételek teljesülése esetén – támogatott formában is elérhetővé vált. Az automata inzulinpumpa biztosító általi finanszírozása 2021 szeptembere óta segíti a betegellátást.

A támogatási rendszer kiszélesedésének köszönhetően ugrásszerűen megnőtt az inzulinpumpa és a glükózszenzor iránti kereslet. Tovább növeli az érdeklődést az, hogy újabb gyártók és forgalmazók is megjelentek országunkban, sőt a közelmúltban magyarországi fejlesztésű szenzor is elérhetővé vált. Az érdeklődés fokozódása mellett az új technikai eszközökkel kapcsolatban tévhitek, bizonyos „csodavárás” is kialakult.

Könyvünkkel elsősorban az alapellátásban dolgozó orvoskollégáknak szeretnénk közérthető módon pontos és alapos tájékoztatást adni az inzulinpumpa és a glükózszenzor (= szövetivércukorérzékelő rendszer) használatáról, arról, hogy mit várhatnak ezen eszközöktől.

Ajánlás (Dr. Magyar Anna)

Előszó

Rövidítések jegyzéke
Történeti áttekintés
Az inzulinpumpa
A szöveticukor-mérés
Automata inzulinpumpa

Mellékletek
Hasznos információk

Felhasznált irodalom
Színes melléklet

Dr. Kis János Tibor PhD

belgyógyász, diabetológus, immunológus szakorvos 1998-ban végeztem Szegeden a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen.

2004–2006 között Bostonban a Harvard Egyetemen tanítottam és a Joslin Diabetes Centerben dolgoztam.
2009 és 2020 között a BIR-BIK Belgyógyászati Centrumát vezettem.
2020-tól az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Inzulinpumpa és szenzor központját vezetem.

Publikációim témái elsősorban diabetológiai jellegűek, ezen belül az 1-es típusú cukorbetegség immunológiájával, az inzulinpumpa-kezeléssel és a glükózszenzorral foglalkozom. Lektorált cikkeim száma 55, összesített impact faktorom: 20,9; idézhető absztrakt: 10.

Terjesztés:

A könyvet 20% kedvezménnyel vásárolhatja meg webáruházunkban

A könyv kapható még az orvosi könyvesboltokban és egyes kórházi terjesztőknél is.

Ossza meg ismerőseivel!