Magnézium az orvosi gyakorlatban

A magnézium egy különlegesen értékes, esszenciális makroelem, amely nélkül nincs élet: nincs sejtműködés, nincs izomműködés, nincs ingerületátvitel, nincsenek anyagcsere-folyamatok, nincs reprodukció, nincs össze-hangolt funkcionalitás. A magnézium az egyik legfontosabb szabályozó anyag a szervezetünkben.

A magnéziumról szóló rövid, de tartalmas monográfia a gyakorló orvosok számára íródott azzal a szándékkal, hogy az ismeretanyag egy kötetben, összesítve megjelenhessen, ezáltal segítve a magnézium élettani szerepének és hiányállapotainak felismerését a gyógyítás folyamatában.

A SpringMed Orvosi Kiskönyvtár® sorozat legújabb köteteként a könyv szerzői értékes áttekintést nyújtanak a magnézium sokrétű élettani jelentőségéről, valamint számos betegség megelőzésében, illetve kezelésében betöltött szerepéről.

A SpringMed Orvosi Kiskönyvtár® sorozat legújabb tagjaként a könyv értékes áttekintést nyújt a magnézium sokrétű élettani jelentőségéről, valamint számos betegség megelőzésében, illetve kezelésében betöltött szerepéről.

A tartalmat számos magyarázó ábra színesíti. A klinikai rész nagyszámú kórkép vonatkozásában tekinti át a magnézium fiziológiás funkcióit és a magnéziumhiány következményeit. Ezzel a kardiovaszkuláris rendszerben és az idegizom működésben betöltött, jól ismert szerepe mellett sok más kórfolyamat – köztük a cukorbetegség, a csontritkulás, az asztma, a migrén, a pszichés zavarok és a vérszegénység – vonatkozásában is új megvilágításba helyezi az optimális magnéziumellátottság jelentőségét.

Kiemelt hangsúlyt érdemel a hosszútávú protonpumpagátló kezelés következtében kialakuló magnéziumhiány, amely a mindennapi betegellátásban gyakori oka lehet a szervezet nem megfelelő magnéziumellátottságának, és ezen keresztül számos betegség kockázatát növelheti. Hasonlóan hasznos gyakorlati útmutatást ad a különleges élethelyzeteket tárgyaló második fejezet, kitérve a nők, a várandósok, a gyermekek és az időskorúak optimális magnéziumbevitelének előnyeire.

Napjaink aktív életmódot szorgalmazó törekvései kapcsán kiemelendő a magnéziumellátottság és a sportteljesítmény összefüggéseit elemző fejezet, amely rámutat, hogy a nagy fokú fizikai aktivitás vonatkozásában a magnézium szerepe messze nem csak az izomgörcsök kivédésére korlátozódik: a szervezet teljes körű regenerálódásához és a megfelelő sportteljesítményhez egyaránt nélkülözhetetlen.
Dr. Bokor Dóra

 

Ajánlás
Előszó
Bevezetés: A magnézium klinikai jelentőségéről
I. rész: MAGNÉZIUM A KLINIKAI GYAKORLATBAN (Dr. Cs. Szabó Zsuzsanna)

 1. A magnézium szerepe a kardiovaszkuláris rendszerben
 2. A magnézium szerepe diabéteszben
 3. A magnézium szerepe a csontritkulásban
 4. A magnézium szerepe asztmában
 5. A magnézium szerepe a migrén kialakulásában
 6. A magnézium szerepe a szorongás kialakulásában
 7. A magnéziumellátottság és a vérszegénység összefüggései
 8. A magnéziumellátottság és a protonpumpagátló gyógyszerek szedésének összefüggései

II. rész: A MAGNÉZIUM SZEREPE EGYES ÉLETHELYZETEKBEN (Dr. Cs. Szabó Zsuzsanna)

 1. A magnézium szerepe a nők egészségében
 2. A magnézium szerepe várandósság alatt
 3. A magnézium szerepe gyermekkorban
 4. A magnézium szerepe időskorban
 5. Magnéziumellátottság és a sportteljesítmény összefüggései

III. rész: MAGNÉZIUM A GYÓGYSZERÉSZ SZEMÉVEL (Dr. Nádasi Tamás)

 1. Történeti áttekintés
 2. A magnézium fizikai és kémiai tulajdonságai
 3. A magnézium élettani hatásai, szerepe az emberi szervezetben
 4. A magnéziumpótlás lehetőségei
 5. A magnézium farmakokinetikája
 6. Magnéziumhiányhoz vezető állapotok
 7. A magnéziumpótlás lehetőségei
 8. A magnéziumtoxicitás jelei
 9. A magnézium vegyületeinek biológiai hasznosulása
 10. Összefoglalás

Zárszó
HASZNOS INFORMÁCIÓK
Irodalom

Dr. Cs. Szabó Zsuzsanna

Orvosi diplomáját 1994-ben szerezte a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), majd háziorvostan, sportorvostan, foglalkozás-orvostan és egészségbiztosítás szakterületeken tett szakvizsgát. Vállalkozó háziorvosként, sportorvosként és üzemorvosként dolgozik Hódmezővásárhelyen és Szegeden. Sportorvosi szakrendelést vezet a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházban. 2020 júniusa óta Csongrád-Csanád megyei háziorvosi kollegiális szakmai vezetőként látja el a megye háziorvosainak képviseletét.

Dr. Nádasi Tamás

Gyógyszerészi diplomáját 2002-ben szerezte a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán. Alapítója és társtulajdonosa a 2012 óta működő Biotic Gyógyszerészeti Kft.-nek, amelynek készítményei a fitoterápia által képviselt alternatív medicinális lehetőségeket ötvözik az étrendi kiegészítés klasszikus elemeivel. Meghívott előadóként részt vesz a szegedi szakgyógyszerészi képzésben.

A könyv lektora:
Dr. Bokor Dóra

Gyógyszerész és angol-magyar szakfordító. Diplomáit 2002-ben, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerezte. 2003 óta főállású szakfordítóként, szerkesztőként, szakújságíróként dolgozik

Terjesztés:

A könyvet 20% kedvezménnyel vásárolhatja meg webáruházunkban

A könyv kapható még az orvosi könyvesboltokban és egyes kórházi terjesztőknél is.

Ossza meg ismerőseivel!