Szívügyünk a ló

Egy állatorvos és egy vérbeli lovas gyakorlati tanácsai

 

A lovak tartásával és egészségügyével foglalkozó könyveknek se szeri, se száma a hazai könyvpiacon. Ez a könyv azonban a korábban kiadottaktól eltérően, teljesen egyedi módon dolgozza fel ezeket a témaköröket.

A lovak tartásával és egészségügyével foglalkozó könyveknek se szeri, se száma a hazai könyvpiacon. Ez a könyv azonban a korábban kiadottaktól eltérően, teljesen egyedi módon dolgozza fel ezeket a témaköröket.

A könyv egészségüggyel foglalkozó fejezetei Dr. Mátray Árpádnak a hallgatók által a Kossuth rádió Hajnal-táj című műsorában, 2007 és 2017 között eltelt tíz év során feltett kérdésekre adott válaszain alapulnak. Ezért ezek a lóegészségügy esetenként különleges és különösen sokféle területét érintik. Foglalkoznak mind a hagyományos, mind pedig az alternatív gyógyászat, ezen belül is a homeopátia területén alkalmazható módszerekkel, sőt ájurvédikus gyógytechnikákkal is.

A lótartás és lovas élet témakörével foglalkozó fejezeteket Vér Imre, számos lovaskönyv korábbi szerzője írta. A szerző ma is aktív lovas (immáron fél évszázada!), nagy gyakorlattal rendelkező oktató, túraszervező és túravezető. Írását a gyakorlatból vett példák, esetek is tarkítják, melyek gyakran meghökkentőek, néha esetleg viccesek is lehetnek, de mindig tanulságosak.

A könyv lovasok, lovagolni vágyók és lótartók számára egyaránt ajánlott, de a szakmailag képzettebbek is találhatnak benne érdekes tudnivalókat.

Előszó

1. rész

LÓEGÉSZSÉG AZ ÁLLATORVOS TANÁCSAIVAL

Írta: Dr. Mátray Árpád

Előszó

I. EMÉSZTÉS, TAKARMÁNYOZÁS

II. ÉLŐSKÖDŐK

III. FERTŐZŐ BETEGSÉGEK

IV. KÜLTAKARÓ, BŐR, SZŐR

V. LÉGZŐSZERVI BETEGSÉGEK

VI. MOZGÁSSZERVI BETEGSÉGEK

VII. SÉRÜLÉSEK

VIII. SZAPORODÁS, CSIKÓNEVELÉS

IX. VISELKEDÉS

X. EGYÉB ÉRDEKESSÉGEK, TÖRTÉNETEK

XI. HOMEOPÁTIA AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATBAN

XII. FORRÁSOK

 

2. rész

FÉL ÉVSZÁZAD NYEREGBEN

Írta: Vér Imre

Bevezető

I. LÓTARTÁS

II. KOCKÁZAT NÉLKÜL NINCS LOVAGLÁS

III. OKTATÁS, TUDNIVALÓK

IV. ILLEM

V. GONDOLATOK, EMLÉKEK

VI. EGYÜTT A TERMÉSZETTEL

VII. ÉRTÉKEINK ŐRZŐI, TEREMTŐI

Dr. Mátray Árpád

1969-ben végzett az Állatorvostudományi Egyetemen. Az elmúlt több mint öt évtizedben több mezőgazdasági nagyüzemben dolgozott. Hat éven keresztül volt a bábolnai arab ménes állatorvosa. Az utóbbi 30 évben több alternatív gyógyászati módszert (akupunktúra, homeopátia, fény- és magnetoterápia stb.) is elsajátított, majd ezeket alkalmazva hatékonyan gyógyította a lovak bajait. Gyakorlati eredményeit és oktatói munkáját számos szakmai és állami kitüntetéssel ismerték el. 2007 és 2017 között a Kossuth rádió Hajnal-táj című műsorának állandó szakértője volt, ahol reggelente a hallgatók által feltett kérdésekre válaszolt.

Vér Imre

Nyugállományú honvéd alezredes, 1943-ban született Orosházán. 16 éves korától lovagol. 1979 óta van saját lóállománya, üzemeltet istállót. Kizárólag terepen lovagol. Nyaranta 200 km-es lovas túrákra vitte tanítványait a Börzsönybe, a Cserhátra, a Gödöllői dombságra. Keresztüllovagolta Magyarországot. Arab lovakat tenyésztett. Hét lovas témájú könyv szerzője. Éveken át képezett lovastúra-vezetőket, tanít a Testnevelési Egyetem másoddiplomás Lovaskultúra- oktató szakán. Szakterülete a speciális lovas balesetvédelem, lovasturizmus, tájékozódási tereplovaglás. Nyolcvan évesen is napi rendszerességgel viszi tanítványait terepre, és egyben lovas polgárőrszolgálatot is teljesít. A lovai hátán megtett kilométereket összeadva az Egyenlítő mentén négyszer megkerülhette volna a Földet.

Terjesztés:

A könyvet 20% kedvezménnyel vásárolhatja meg webáruházunkban

A könyv kapható még az orvosi könyvesboltokban és egyes kórházi terjesztőknél is.

Ossza meg ismerőseivel!